Kültür ve Turizm Bakanlığı 2018 Kültür Sanat Özel Ödülleri programı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.


Ödül Sahipleri:

Sinema dalında Safa Önal

Musiki dalında Cüneyt Kosal

Sanat Tarihi dalında Prof. Dr. Nurhan Atasoy

Tasavvuf Tarihi dalında Prof. Dr. Süleyman Uludağ

Kültür ve Sanat Kurumu dalında Baksı Müzesi

*

Geçtiğimiz 15 yılda kültür-sanat alanında yeterli adımın atılmamasından dolayı hayıflandığını söyleyen Erdoğan “Kendi hazinemize sahip çıkacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Okuduğu kitaptan yaptığı resme velhasıl her şeyiyle başka bir medeniyetin başka bir kültürün dünyasında gezen biri nasıl bizim olabilir? Türkiye’nin 2023 hedeflerinin somut unsurları için gece gündüz çalışırken kültür sanatın katkısını yadsıyamayız. Cemil Meriç ne diyor:

“Zavallı Türk aydını, Batılı dostlar alınmasınlar diye hazineleini gizlemeye çalışır. Sonra unutur hazineleri olduğunu. Düşmanın putlarını takdis eder, hayranlıklarını benimser. Dev papağanlaşır.”

Biz Türk milleti olarak asla papağanlaşmayacağız. Bunun için önce hazinemize sahip çıkacağız. Bu büyük birikimin ışığında geleceğe bırakacağımız yeni hazinelerin peşinde olacağız. Odunpazarı Müzersi, Baksı Müzesi…

Nerede faydalı, güzel olan bir şey varsa onu bulmak ile mükellefiz. Hz. Peygamber’in “İlim Çin’de bile olsa gidin alın” sözüyle hareket ediyoruz.

Bir ayağımızı kendi medeniyetimize sabitleyip diğeriyle gezerek yapıyoruz, aslolan bu. Taklit değil telif peşinde koşan, papağanlaşan değil, derin konuşan kendimizden emin bir şekilde yönümüzü geleceğe çevirdik.

Kültür-Sanatta Neden Geri Kaldığımıza Hayıflanıyorum

Allah vergisi olan kültür-sanat faaliyetlerinin keşfi için hem devlete hem sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşüyor. Bugün gelişmiş ülkelerin çocukların kabiliyetlerini keşfetmeye yönelik mekanizmalar kurduklarını biliyoruz. Artık anaokulları süreci bunun en güzel ifadesi. Bizim ülkemiz de bu konuda çok güzel adımlara sahip.

Bizim evlatlarımızdaki kabiliyeti inanın hiçbir yerde görmedim. Evlatlarımıza güveneceğiz ve bunu başaracaklar. Bizim milletimizin fedakarlığımızın ve çalışkanlığımızın örneğiyiz.

“Saldım çayıra Mevlam kayıra” diyerek bu işlerin içinden çıkamayız. Geçtiğimiz 15 yılda tarihi konularla adımızdan söz ettirirken kültür-sanatta neden geri kaldığımıza hayıflanıyorum.

Kaynak: AA

Yazar Hakkında

HAZIRKITA, bir odağa yaslanmaksızın ve verili politik-poetik angajmanlara dâhil olmaksızın konuşabilme ihtiyacına binaen 2017’de yayın hayatına başladı. Türk ve dünya edebiyatının seçkin ve özgün örneklerine yer verme, nitelikli kültür-sanat yayıncılığı yapma ve bağımsız bir tartışma platformu oluşturma ilkesiyle yayın hayatını sürdürüyor.

Yorum yaz