Filistin direnişini terörle ilişkilendiren açıklamalarıyla bilinen İsrailli yazar Yuval Noah Harari‘yi “ayın yazarı” seçen Kitapyurdu bir süredir sosyal medya mecralarında #kitapyurduboykot hashtagiyle protesto ediliyordu. Ayın yazarları arasında yer alan Prof. Dr. Yavuz Köktaş’ın Harari’nin listeden çıkarılması yönündeki teklifi üzerine, Kitapyurdu Yavuz Köktaş’ı listeden çıkararak İsrailli yazar Harari’yi tercih etti.
Prof. Dr. Yavuz Köktaş‘ın paylaşımı şu şekilde:
Köktaş’ın paylaşımı üzerine Kitapyurdu’nun “ayın yazarları” listesindeki değişim şu şekilde görüntülendi:
Boykot konusunun gündeme gelmesinin ardından Kitapyurdu’nun Harari’nin İsrail’den “işgalci İsrail” olarak bahsettiğini, Kitapyurdu’nun Filistin meselesindeki duruşunun “gayet iyi bilindiğini” dile getiren bir açıklaması kamuoyuna yansımıştı.
Harari’nin Filistin direnişini terörle ilişkilendiren açıklamalarına değinmeyen ve Kitapyurdu’nun yayın politikasına tepki gösterenleri yeterince araştırma yapmamakla itham eden Kitapyurdu‘nun Filistin direnişini terörle ilişkilendiren Harari‘yi tercih etmesi sosyal medya mecralarında birçok kullanıcı tarafından “alenî İsrail destekçiliği” olarak yorumlandı.
Listeden çıkarılan Yavuz Köktaş’ın yerine listeye eklenen Siyonizm Karşıtı Yahudiler kitabının yazarı Seda Özalkan da Kitapyurdu’na sosyal medya hesabından yaptığı şu açıklamayla tepki gösterdi:
Diğer paylaşımları görüntülemek için tıklayın.
Yaşanan bu gelişmelerden sonra Kitapyurdu bir açıklama daha yaptı:
Kitapyurdu yönetiminin söz konusu açıklamada gösterilen tepkinin mahiyetini anlamak yerine yine muhataplarını idrak yetersizliği ile suçlayarak “anlaşılamadığını”, tepkilerin sebep olduğu polemiğin ise “gereksiz” olduğunu dile getirdiği gözlendi. Kitapyurdu yönetiminin Harari’yi listeden kaldırmak yerine birbiri ardına skandal mahiyetinde açıklamalar yapması ve adımlar atması, nihayetinde ise ayın en çok satan yazarları listesini bu aya mahsus tümüyle siteden kaldırması “şark kurnazlığı” olarak yorumlandı. Kitapyurdu’nun son açıklamasıyla birlikte uzun yıllardır değiştirmediği profil fotoğrafını alakasız bir şekilde Kızılay görseliyle değiştirmesi de ilginç bir gelişme olarak kaydedildi. Tartışmalardan sonra Kitapyurdu yönetiminin araçsallaştırdığı görsel şu şekilde:
Kitapyurdu’nun son açıklamasına ve profil fotoğrafı manipülasyonuna cevaben yapılan bazı paylaşımlar ise şu şekilde:
https://twitter.com/Eyup_Mus/status/1721243403730424131
https://twitter.com/zelihaeliacik/status/1721101046511014304
#kitapyurduboykot etiketi altında yapılan diğer paylaşımları görmek için tıklayın.