Merve Çağıran ve Hasan Hüseyin Çağıran, Jean-Pierre Melville’in Rahip Léon Morin filmini değerlendirdi.
Düzenleyen ve yayına hazırlayan: Cahit Nuri Daşçıoğlu
Neler konuşuldu:
● Geleneksel karşıtlıkların (dindar-ateist, sosyalist-faşist vd.) filmdeki temsillerinin nasıl bir bağlamda ele alındığı…
● Filmdeki din adamı temsilinin teolojik-politik arka planının neleri ima ettiği…
● Katolik Kilisesi’nin ve zaman içindeki dönüşümünün, inançlarında sabitkadem yaşama iradesi gösteren bir rahibin ağzından eleştirel okumasının düşündürdükleri…
● İkinci Dünya Savaşı atmosferinin filmdeki atipik (Nazi askerlerinin şeytanlaştırılmaması, savaşın içinde “küçük hayatlar”ın görece olağan akış dâhilinde devam etme biçimi vb.) sunumu…
● Jean-Pierre Melville’in bir diğer filmi olan “L’armée des ombres” ile “Rahip Léon Morin”in karşılaştırmalı bir okuması…
Kayıtta bahsi geçen film ve kitaplar: Salinger–Franny ve Zooey, The Way of a Pilgrim, L’armée des ombres/Army of Shadow (1969), Ahlat Ağacı (2018), Adıvar-Sinekli Bakkal, Ateşten Gömlek
Film Adı: Léon Morin, Prêtre
Yönetmen: Jean-Pierre Melville
Oyuncular: Jean-Paul Belmondo, Emmanuelle Riva, Irène Tunc
Yapım: 1961 – Fransa, İtalya
Süre: 128 dk.
Tür: Drama, Romantik, Savaş
Merve Çağıran Kimdir:
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 2016’da mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini “Fârâbî ve İbn Sinâ’da Akıl Varlığı Olarak Tanrı” başlıklı teziyle Uludağ Üniversitesi’nde tamamladı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde doktora eğitimine devam ediyor.
Hasan Hüseyin Çağıran Kimdir:
1993’te, İzmir’de doğdu. Lise eğitimini (Konya) Özel İsmail Kaya Lisesi’nde, üniversite eğitimini Gazi Üniversitesi’nde aldı. 2014’te Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Metin yazarlığı ve editörlük yapıyor. İlk kitabı Kanımız Yerde Kaldı (şiir) 2018’de yayımlandı.